Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 106 912 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

przepisy na swieta - zwłaszcza ciasteczka

wtorek, 22 grudnia 2009 19:37
Skocz do komentarzy

http://zwegowani.pl/maslane-ciasteczka-swiateczne/
Składniki na maślane ciasteczka świąteczne

* 3 szklanki mąki (najlepiej tortowej),
* 0,5 szklanki cukru,
* szklanka masła,
* sól.

Składniki na lukier do ciastek:

* cukier puder,
* woda.

Masło ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę i sól. Ugniatamy. Po wyrobieniu gładkiego ciasta i wkładamy je na ok. 15 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy i foremkami wycinamy dowolne kształty.

Ciasteczka rozkładamy na blasze wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180°C.

Po wyjęciu nakładamy na nie lukier powstały z ok. 0,5 szklanki cukru pudru i odrobiny wody.

Maślane ciasteczka świąteczne przechowujemy pod przykryciem.

 

 

 









http://www.wielkiezarcie.com/recipe151.html

Ciasteczka świąteczne


Składniki
30 dag mąki ziemniaczanej
50 dag maki pszennej
30 dag masła albo dobrej margaryny
20 dag cukru pudru
5 żółtek
łyżka kwaśnej śmietany 18%
mak, kakao, olejki zapachowe, alkohol, biała i ciemna polewa

Ciasteczka świąteczne
Mąkę posiekać z zimnym tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka, śmietanę i jak najszybciej zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić je na kilka części. Do jednej wlać parę kropli olejku waniliowego albo migdałowego, do drugiej dodać łyżkę maku i olejek rumowy lub waniliowy, do trzeciej wsypać łyżkę kakao. Dobrze wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremką wycinać dowolne świąteczne kształty. Można też nakładać mniejsze kółeczko z kakao na większe kółko z białego ciasta.
Lub wycinać kółka szklanką, na środku wykrawać dziurki. Nakładać krążek z dziurką na pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać marmoladą lub powidłami.
Można też spróbować wywałkować niewielkie prostokąty, wzdłuż dłuższego końca nakładać marmoladę, sklejać brzegi i toczyć rurki.

Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Dekorować pokrojonymi bakaliami, posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi, rozpuszczoną czekoladą i kolorową posypką.

Ciasteczka są efektowne, bardzo kruche i nadają się do długiego przechowywania.
Aby uzyskać mniej sypkie ciasteczka można zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej, a zwiększyć ilość mąki pszennej.

 

 

 

 

( z jakiegoś tam bloga)
Kruche ciasteczka świąteczne
Potrzebujemy:

- 250 g mąki (1.5 szklanki)

- 80 g cukru (ok. 0.40 szklanki)

- 1 cukier waniliowy

- 180 g masła

- 2 żółtka

Ze składników zagniatamy cisto i wkładamy owiniete folią do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkowujemy kawałki ciasta na placki grubości ok. 5 mm, i foremkami wycinamy ciasteczka. Pieczemy w 180 st ( ja odrobinę zmniejszyłam temperaturę, bo się przypalały) ok. 15-20 min.

Po wystudzeniu ozdabiamy wedle gustu i pomysłowości.

 

 

 

 

http://www.gotujmy.pl/ciasteczka-swiateczne-maslane,przepisy,52497.html
Ciasteczka swiateczne, maslane

Składniki

* 250 gram mąki pszennej
* 125 gram masła
* 125 gram cukru pudru
* 1 jajko

* 1 cukier waniliowy
* szczypta soli
*

Opis przygotowania
Z wszystkich składników wyrobić ciasto i włożyć w woreczku foliowym do lodówki na 45 min. Po tym czasie ciasto rozwalkowac na posypanym maka blacie i wykrawac foremkami ciasteczka. Piec na blaszce wylozonej papierem do pieczenia ok. 10 min. (na zloty kolor) w temp. 175 stopni. Zimne ciasteczka dekorowac np. polewa czekoladowa i kokosem.

 

 

 

 

http://mojewypieki.blox.pl/2009/11/Zimtsterne-niemieckie-ciasteczka-swiateczne.html

Zimtsterne - niemieckie ciasteczka świąteczne


Składniki na około 40 ciastek:

* 300 g zmielonych migdałów
* 100 g cukru pudru
* 2 białka
* 50 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki cynamonu

Glazura bezowa:

* 1 białko
* 1 szczypta soli
* 200 g cukru pudru
* 1 - 2 łyżki mleka

W naczyniu wymieszać suche składniki na ciasto. Dodać białka i zagniatać aż do uformowania klejącego ciasta (można mikserem). Owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na przynajmniej 1 godzinę.

Przygotować bezową glazurę: ubić na sztywno białko ze szczyptą soli. Ubijając cały czas dosypywać cukier, stopniowo. Glazura powinna mieć odpowiednią gęstość, kremową konsystencję, by nie była zbyt sztywna i by nie spływała z ciastka. W tym celu dodać 1 - 2 łyżki mleka, wymieszać.

Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii (można podsypać cukrem pudrem). Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Używając foremki w kształcie gwiazdki wycinać ciasteczka i układać na blaszce. Za pomocą pędzelka na każdej gwiazdce rozprowadzić bezową glazurę.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut (uważając, by beza nie nabrała brązowego koloru)*. Wyciągnąć ciastka z piekarnika i wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Z każdym dniem są coraz smaczniejsze.

Smacznego :)

* niektóre źródła polecają piec ciastka dłużej, około 25-30 minut w niższej temperaturze (150 - 160ºC); wtedy są bardziej chrupiące i suche. Z przepisu wychodzą wilgotne z kruchą i suchą bezą. Wg mnie najlepiej piec je trochę dłużej, by je bardziej wysuszyć, przykrywając folią aluminiową, by beza pozostała biała.

 

 

 

 

 

http://bloog.pl/adm_wpis_edycja.html?T[wpis_id]=5281592&#frm

Czekoladowe ciasteczka świąteczne ze śliwką

I. Składniki:


- 2 jaja
- 120 g masła
- 175 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- tabliczka czekolady
- 60 g kakao
- 120 g suszonych śliwek
- szczypta soli


II. Przygotowanie:

- czekoladę podziel na kostki i włóż do garnuszka. Razem z masłem gotuj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Po czym odstaw do ostygnięcia.

-jajka oraz cukier włóż do miski i utrzyj na sztywną pianę i połącz z rozpuszczoną czekoladą z garnuszka--->Miska A

- mąkę, szczyptę soli i kakao połącz razem i przesiej przez sitko. Dodaj do miski A i dokładnie wymieszaj. Dorzuć poprzednio posiekane na małe kawałki śliwki i wymieszaj.


- blachę wyłóż papierem do piecznia i w kilkucentymetrowych odstepach nakładaj po 2 łyżeczki ciasta, formując małe ciasteczka. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut.

 

 

 

 

 

 

http://tomato.bloog.pl/id,4011515,title,Ciasteczka-swiateczne,index.html

Ciasteczka świąteczne

PODSTAWA:

- 30 dag mąki ziemniaczanej,
- 50 dag maki pszennej,
- 30 dag masła albo dobrej margaryny,
- 20 dag cukru pudru,
- 5 żółtek,
- 3 łyżki śmietanki 12%.

I :

- kakao ciemne,

II:

-starta skórka pomarańczowa i sok z połowy pomarańczy,

III:

- 2 łyżki maku.

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę posiekać z zimnym tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić je na kilka części. Do kolejnych części dodawać kakao, skórkę i sok z pomarańczy i mak. Wymieszać, wstawić zawinięte w folię spożywczą do lodówki. Wyciągnąć rozwałkować na ok. 1/2 cm i wykrawac dowolne kształty. Piec 10 min w 200 stopniach.

 

 

 

Podziel się
oceń
0
0


czwartek, 24 lipca 2014

Licznik odwiedzin:  769  

DZISIAJ JEST:

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Lubię to